2016. december 6., kedd

Őssejtek aktiválása MCC-vel (EMOST)

A honlapon még sok-sok infót találsz.
www.biolabor.hu
Ez az őssejt-téma most eléggé trendi...egy kis adalék hozzá ez a tudományos cikk:
Őssejtek aktiválása – EMOST eredmények... (156 %)
Az őssejt kutatás ma a legnagyobb kutatási terület az élet meghosszabbítása, az öregedés gátlás, és a gyógyulási esélyek növelésének terén. (Nature magazin, 418.sz., 2002.07.04., mesenchymal stem cells)
Az őssejtek idegsejtek pótlására, illetve sérült idegrendszeri funkciók helyreállítására képesek az agyban, továbbá feladatuk a regeneráció, immunitás, szívizom regeneráció (szívinfarktus után), kisagy, pajzsmirigy, méh, máj, izom, ín, hártyák, és érfal regeneráció, szerv szöveti sejtépítés (szöveti sérülés esetén), csontvelő képzés, bőr- porc- és csontképzés, vörösvértest és vérlemezke képzés, szomatikus sejtpár egyesítés, X kromoszóma (nő XX, ffi XY testképzés) re-aktiválás, autoimmunitás gátlás. Az őssejtek, mezenchimális sejtek darabszáma meghatározza a sérült szervek, szövetek regenerálódását, és annak lefolyási idejét.
Ezen őssejtek száma a gyermekkorban arányosan kevés, probléma esetén nagy számban szükséges, viszont kis számban áll rendelkezésre, a felnőtté válást követően a számuk folyamatosan csökken, idős korban amikor a problémák halmozódni kezdenek a termelődés csökkenésével és alacsony számával együtt a megbetegedési kockázat nő, a regenerálódási idő lassul, és amikor a szervezet már nem képes előállítani a kellő számú őssejtet, a visszavonhatatlan leépülés felgyorsul. Az őssejt kutatás tehát ma a legnagyobb kutatási terület az élet meghosszabbítása, az öregedés gátlás, és a gyógyulási esélyek növelésének terén.
Szerv sorvadás, szerv károsodás esetén a rendelkezésre álló őssejtszám lét meghatározó, különösképpen gyors lefolyású és kis eredménnyel kezelhető betegségek esetén. A saját őssejt beültetés hatalmas előnye, hogy a genomba természetesen beépülő, tehát a legnagyobb hatékonyságú és a legkisebb kockázatú, egyed-azonos induktív szignálokat használ, tehát az egyed saját genetikai szabályzóit használja idegen szervátültetés kockázatával szemben, kiméra kockázat gátló, azaz csak egyed azonos genetikai információt hordoz, kilökődés-mentességet biztosít, ezáltal etikai problémáktól mentes szerv megújító eljárás.
Jelenleg őssejt köldökzsinór vérből vagy gerincvelőből nyerhető. Az újszülött köldökzsinór vérből származó őssejt tartalékolás egyrészről egy adott darabszámot képes csak biztosítani, másrészről még nem kifejlett szerv tulajdonságokat hordoz, így a visszaültetés során az ellenállóképesség is kérdéses, végül a tárolási és a kiolvasztási majd beültetési eljárás költsége aránytalanul magas a vélhető eredményhez képest. Megjegyzendő, hogy köldökzsinórvér tárolási eljárás csak közel tíz éve elérhető, így az ennél idősebb generációk csak gerincvelőből (fájdalmasan) nyerhető őssejt leválasztást (és tárolást) választhatnak, beleértve az aktuálisan fellépő hiány időszakában megjelenő fokozott egészségügyi kockázatot, és a leválasztott gerincvelő őssejt laboratóriumi tenyésztésének hatékonysága (5-7%) és irreálisan magas költségét. A tudomány tehát látja az őssejtben lévő hatalmas lehetőségeket, viszont biztos és költséghatékony módszer mindeddig nem volt elérhető. Az EMOST – Saját Jel terápia áttörést jelent, új korszakot indít a szerv megújítás és természetes őssejt szám növelés területén.
Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosi Sugárbiológiai Kutatóintézetében (Radiológiai Központ –Obninsk) 2013-ban végzett élő (in-vivo) állatkísérletekben, egyedülálló, közel 70%-os őssejtszám növekedést igazoltak (p<0,05), ami nagyságrendekkel nagyobb bármely eddig ismert más módszerhez képest, tehát a gyógyulási esély 70%-kal nagyobb, és 70%-kal gyorsabb a nem kezeltekhez képest. Előnye továbbá, hogy egyszerű beavatkozás, kellően gyors, bármely életkorban alkalmazható, és relatív alacsony költségű. A siker útja tehát nyitva áll előttünk –az orosz állami egészségügyben mindenképp!"
Dr. Erdőfi Szabó Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése